Möt Carol Tishelman – DöBra

Publicerad 16 maj, 2019Forskning från Karolinska Institutet

Leder vägen för fler sociala innovationer

– I dag arbetar vi väldigt nära KI Innovations för att bygga ut och förbättra stödstrukturerna kring sociala innovationer. Vi ser en stark potential inom vårt område för att utveckla fler innovationer som kan bli till samhällsnytta, säger Sophia Savage.

DöBra är ett nationellt forskningsprogram som drivs av Carol Tishelman och Sofia Savage vid KI och Umeå universitet. Här lyfts frågor kring döende, död och sorg för att ge människor bättre möjligheter att förbereda sig inför livets slutskede.

Kortleken DöBra hjälper oss tala om det svåraste: livets slutskede. Verktyget kommer ur ett tvärvetenskapligt forskningsprogram vid Karolinska Institutet och används i dag av vårdpersonal i hela regionen. Dessutom har projektet påverkat utvecklingen av sociala innovationer inom KI.

– Kortleken gör det lättare att påbörja ett samtal om vilka önskemål en person har inför livets slutskede. Samtalet är en mycket viktig del i utvecklingen av den allt mer personcentrerade vården. I dag saknas det bra verktyg för att utforma en bra och passande personcentrerad vård, säger Carol Tishelman, professor i innovativ vård och omsorg, och programansvarig för DöBra.

Vill du läsa mer om Carol, Sofia och projektet DöBra så hittar du hela reportaget på engelska i skriften 20_Years of innovation @ Karolinska Institutet