LÄKEMEDEL

Nytt paradigm i behandlingen av hjärtsvikt

LÄKEMEDEL Baserat på forskning vid Karolinska Institutet utvecklar AnaCardio ett helt nytt läkemedelskoncept mot kronisk hjärtsvikt. Redan från starten har företaget fått stöd av KI Innovations.

Cirka 200 000 svenskar lider av hjärtsvikt vilket gör det till en av våra stora folksjukdomar. Vid hjärtsvikt kan inte hjärtmuskeln pumpa runt tillräckligt med blod i kroppen för att ge cellerna tillräckligt med syre och näring. Sjukdomen är obotlig och för de med allvarliga besvär finns få andra alternativ än en hjärttransplantation.

– Hjärtsvikt är en allvarlig sjukdom med en mycket dålig prognos. Särskilt drabbas de över 65 år vilket gör att patienterna blir allt fler i takt med att befolkningen blir äldre, säger Lars Lund, professor vid institutionen för medicin, Karolinska Institutet, och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

I dag finns inga botande behandlingar för kronisk hjärtsvikt, men vissa läkemedel kan bromsa förloppet. AnaCardio utvecklar det första läkemedlet som på både kort och lång sikt kan stärka hjärtats pumpförmåga, baserat på mångårig forskning.

Tänkte tvärtom

Lars Lund är verksam som läkare och forskare vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset. Hans forskningsfokus har alltid varit att öka förståelsen av hjärtsvikt med målet att kunna ge de drabbade en bättre vård. Men det var först när han började tänka tvärtom som genombrottet kom.

– De befintliga behandlingsmetoderna bygger alla på att hämma eller blockera vissa av kroppens protein och hormoner. Min idé var att finna något som istället kunde stimulera hjärtats pumpförmåga. Bara att våga tro på idén var ett stort steg, säger Lars Lund.

Forskarna startade sökande efter ett ämne eller befintligt läkemedel som kunde ha en positiv påverkan på hjärtmuskeln. Bland de mest lovande var ett hormon med namnet ghrelin. Hormonet finns redan naturligt i kroppen och har flera skyddande effekter på hjärtat.

Snart gjordes en klinisk studie bland hjärtsviktspatienter vid Karolinska Universitetssjukhuset som visade att hjärtats pumpförmåga ökade med närmare 30 procent hos de som fick ghrelin.

Resultatet gjorde det självklart för Lars Lund att vilja kommersialisera fyndet.

– Det enda sättet för den här behandlingen att komma till patienter är via ett läkemedelsbolag. Och allra snabbast vägen är att starta ett eget bolag vilket vi gjort tack vare hjälpen från KI Innovations, säger han.

KI är hemmaplan

Redan från starten 2017 har AnaCardio fått stöd av KI Innovations, bland annat genom företagsinkubatorn DRIVE. Nu leds de fem anställda av vd Patrik Strömberg och arbetet utgår ifrån bolagets lokaler vid KI i Solna.

–Karolinska Institutets campus är vår hemmaplan. Att befinna sig nära Lars och hans forskargrupp ger oss en stor fördel. Dessutom samarbetar vi vidare både med KI Innovations och andra bolag inom den växande communityn på campus, säger Patrik Strömberg, vd för AnaCardio.

Patrik Strömberg disputerade inom biokemi vid Karolinska Institutet och har sedan arbetat drygt 20 år inom en rad betydligt större läkemedelsföretag.

– AnaCardio ger mig möjligheten att göra en verklig skillnad för en stor grupp patienter som i dag saknar behandlingsalternativ. Dessutom gör vi det genom ett helt nytt koncept som vi redan nått långt med att utveckla. För mig är det svårt att hitta något mer spännande arbete än detta, säger Patrik Strömberg.

Basen i AnaCardios kommande läkemedel är en läkemedelsmolekyl (AC01) som binder till samma receptor på cellerna som hormonet ghrelin. Molekylen har redan genomgått preklinisk utveckling och gör det möjligt att ge ett kommande läkemedel i tablettform till patienterna.

Just nu genomförs AnaCardios första studie med AC01 i hjärtsviktspatienter i EU och Storbritannien. Samtidigt planeras ytterligare kliniska studier, vilket kräver både mer kapital och ytterligare samarbeten. Målet är att vara framme vid ett färdigt läkemedel strax efter år 2030.

– Ytterligare kliniska studier hos patienterna kommer att bli nyckeln som låser upp vår framtid. Det känns tryggt att nu kunna bygga vidare på det stöd vi fått av KI Innovations, inom allt från finansiering till affärsutveckling och immateriella rättigheter, säger Lars Lund.

Text Magnus Trogen Pahlén
Foto: Håkan Lindgren

Lars Lund

Lars Lund är verksam som läkare och forskare vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset.

Patrik Strömberg

Patrik Strömberg disputerade inom biokemi vid Karolinska Institutet och har sedan arbetat drygt 20 år inom en rad betydligt större läkemedelsföretag.

Läs mer på anacardio.com